100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!
0

BLACK FRIDAY Gebruik ' FRIDAY30 ' voor 30% EXTRA korting!

100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!

BLACK FRIDAY Gebruik ' FRIDAY30 ' voor 30% EXTRA korting!

Door Martinus Koree, 15 september 2022

Alles wat je wil weten over de meest gedronken koffiesoorten ter wereld

Koffie is één van de meest gedronken drankjes ter wereld. Dit komt mede door de flexibiliteit van koffie, want koffie kan namelijk op vele verschillende manier gedronken worden. Er zijn heel veel verschillende soorten koffie. Iedere maand zal er een nieuw blog online komen waarin verschillende soorten koffie aan bod komen.

In de eerste blog van deze reeks zullen een aantal van de populairste koffiesoorten ter wereld aan bod komen. Lees gauw verder om meer te weten te komen over de espresso, americano en cappuccino.

Espresso

Een espresso is de basis van de meeste koffievarianten, maar wordt ook erg veel alleen als espresso gedronken. Bij een espresso wordt water onder zeer hoge druk door de koffie geperst. De eerste espressomachine werd al ontwikkeld in 1822 door een Fransman, maar kreeg pas meer bekendheid na belangrijke ontwikkelingen van de machine die in Italië werden gedaan aan het begin van de twintigste eeuw. Door de industriële revolutie gingen steeds meer Italiaanse mannen in fabrieken werken. Er werden afspraken gemaakt dat werknemers een pauze mochten houden om koffie te drinken. Doordat er veel vraag was naar de koffie en de pauze niet erg lang was, was het noodzakelijk om de productie van de espresso’s sneller te laten verlopen. Er moest dus een manier worden gezocht om dit mogelijk te maken. Zo bedachten de Italianen om heet water door middel van stoomdruk door het koffiemaalsel te filteren. De stoomdruk werd verkregen door het water van de boiler op een hoge temperatuur te brengen. Hierdoor is de naam ‘espresso’ ontstaan, wat in het Italiaans ‘onder druk’ betekent.

De stoomdruk is al lange tijd vervangen door luchtdruk, maar bij de meeste espressomachines wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een elektrische pomp met ongeveer 15 bar. Door de harde druk waarmee het water door de koffie wordt geperst is de espresso erg vol van smaak en redelijk bitter. De espresso is maar een klein kopje koffie van 30 milliliter. In Italië is een espresso een normale koffie. Zo krijg je dan ook een espresso wanneer je daar een ‘caffé’ besteld. In Nederland krijg je alleen een espresso wanneer je dit ook daadwerkelijk besteld. Een espresso maken met een koffiecupmachine is erg gemakkelijk. Er bestaan speciale cups voor het maken van een espresso met een Dolce Gusto Apparaat. Deze speciale cups bestaan ook voor de Nespresso en Lavazza a Modo Mio en bovendien hebben zij een speciale stand om een perfecte espresso te maken.

Caffé Americano

De Americano is een espresso shot met extra water. Hoeveel water aan de espresso wordt toegevoegd kan variëren. Door het toevoegen van het extra water is de smaak van de koffie iets minder sterk en daarnaast kan je er langer van genieten. De Americano is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. Zoals je misschien al verwacht had, komt het bij de Amerikanen vandaan. Toen zij tijdens de oorlog in Italië arriveerde en de bekende espresso’s te drinken kregen, vonden zij de smaak van deze espresso’s veel te sterk. De Amerikanen besloten daarom om water toe te voegen aan de sterke espresso, wat eigenlijk een grote belediging is voor de Italianen. Doordat de Amerikanen nu eenmaal de zachtere smaak van deze koffie gewend waren, is deze vorm toch blijven bestaan. Vandaar ook de naam Caffé Americano.

Echter zal je in Italië wanneer je een Americano besteld, een kopje koffie krijgen zoals je die in Nederland als normale koffie gewend bent. Zo verschilt de term Caffe Americano per land een beetje verschillen. In Nederland is de Caffe Americano niet zo bekend en vaak zelfs door de war gehaald met een Lungo. Het verschil tussen een Americano en een Lungo is dat bij de Americano het water apart wordt toegevoegd aan de espresso, waardoor de Americano minder sterk en minder bitter smaakt dan de Lungo, waarbij het water al door de gemalen koffie wordt getrokken. Daarnaast zal je in Amerika altijd een caffe Americano ontvangen wanneer je een normale “coffee” besteld.

Met een koffiemachine kan je makkelijk een Caffé Americano maken. Bij een Nespresso apparaat kan je een Americano zetten door eerst op het espresso knopje van het apparaat te drukken zonder een capsule in het apparaat te doen. Zo krijg je een kopje met heet water. Vervolgens doe je het koffiecupje in het Nespresso apparaat en druk je weer op de espresso knop om zo de espresso toe te voegen aan het hete water. Bij een Lavazza a Modo Mio is er een speciale stand om daarmee een Americano te zetten. Wanneer je in bezit bent van een Dolce Gusto apparaat kan je kant en klare capsules aanschaffen waarmee je een Americano kan zetten.

Cappuccino

Ook de cappuccino bevat in de basis een espresso. Vervolgens wordt hier warme melk en opgeklopte melk aan toegevoegd. Wederom is cappuccino een woord dat komt uit het Italiaans. Het wordt cappuccio is het Italiaanse woord voor “kleine kap” ofwel het “kapje” opgeklopte melk dat zich op de koffie van een cappuccino bevindt. Vooral in Nederland drinken erg veel mensen een cappuccino. De naam en de bereidingswijze van deze koffie is Italiaans, maar de cappuccino is officieel ontstaan in Wenen, Oostenrijk. In de achttiende eeuw werd de cappuccino bekend onder de naam “Kapuziner”. De koffie bevatte toen nog suiker, eigeel en room. Het was dus een erg romige koffie en werd vernoemd naar de Kapucijner monniken. Dit had te maken met de kleding die deze monniken droegen en de kleur van de koffie. Zo droegen zij een kap (Caputium in het Latijns) met een bruin habijt. De Kapuziner koffie werd voor het eerst bekend in Italië in de Eerste Wereldoorlog, toen Oostenrijk en Italië nog bij elkaar hoorden. Daar kreeg de koffie rond 1930 de naam “cappuccino”.

Van oudsher wordt de cappuccino gedronken tijdens het ontbijt, maar tegenwoordig kan de cappuccino op ieder moment van de dag gedronken worden, hoewel in Italië nog steeds de voorkeur ligt bij het drinken van een cappuccino bij het ontbijt. Wanneer je een koffie zal bestellen na het diner, zal je toch een beetje vreemd worden aangekeken door de Italianen. De koffie bevat hedendaags één derde espresso, één derde warme melk en één derde opgeklopte melk. De melk en de opgeklopte melk wordt op de espresso gegoten. Voor de lekkerste smaak wordt de melk en de espresso door elkaar geroerd waardoor er een mokkakleurige koffie ontstaat met een romige smaak. Hoewel een cappuccino lange tijd niet erg gemakkelijk te bereiden is, kan je tegenwoordig wel erg makkelijk zelf cappuccino maken met een koffiezetapparaat.

Bij een Nespresso apparaat zit een melkopschuimer waarin je melk makkelijk kan verwarmen en opschuimen. Daarnaast zet je een espresso met het apparaat om vervolgens de melk toe te voegen aan deze espresso. Ook bij de Lavazza a Modo Mio zit een melkopschuimer aan het apparaat bevestigd. Ook hier giet je wat melk in het glazen kannetje waarna je dit terugplaatst met de staven in het kannetje die de melk zullen opschuimen. Nadat je met het apparaat een espresso hebt gezet, kun je de melk aan het kopje toevoegen. In tegenstelling tot de rest heeft Dolce Gusto kant en klare cups waarmee je een cappuccino kan zetten. Je plaatst eerst de bruine espresso cup in het apparaat om de espresso te zetten, om vervolgens de witte melk cup hierin te plaatsen waaruit de opgeklopte melk aan de espresso zal worden toegevoegd.

KoffieCupster

Dit waren de drie meest gedronken koffievariaties ter wereld. KoffieCupster biedt uiteraard de mogelijkheid om hiervan de juiste koffiecups te bestellen om de lekkerste espresso, americano of cappuccino te maken. Kijk daarom vooral eventjes hier voor alternatieve cups voor nespresso, een lavazza a modo mio alternatief voor de cups en de dolce gusto alternatieve cups. In de volgende blog lees je meer over onder andere de caffé mocha, de latte macchiato en de frappuccino. Tot de volgende blog!