100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!
0
100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!

Door Martinus Koree , 15 september 2022

Coffee Cocktails

Tegenwoordig houden we van heel veel koffie en kunnen we niet meer zonder. Ons koffie assortiment blijft groeien! Hoe fijn is dat?! Daarom deze blog met enkele koffie variaties waar jullie misschien nog nooit eerder aan gedacht hebben. Deze blog focust zich op cocktails. Niet zomaar cocktails, maar Coffee Cocktails.

Allereerst een klein beetje theorie over het begrip Cocktail, gevolgd door heerlijke Coffee cocktails die jullie thuis kunnen proberen. Alle recepturen zijn gemaakt met de koffie en espresso van Koffiecupster. De koffie en / of espresso die gebruikt wordt is naar eigen smaak. Je bent natuurlijk altijd vrij om andere varianten te gebruiken. Inspiratie nodig? Check dan ons assortiment met heerlijke en goedkope koffiecups op de site!

 Het ontstaan van Cocktails

Weten jullie hoe de Cocktail ontstaan is?

Het ontstaan van de cocktail heeft een mysterieuze geschiedenis. Niemand weet exact wie de Cocktail het leven in heeft geroepen. Wel zijn er genoeg beweegredenen om een schets van de geschiedenis te creëren.

Als we het over het ontstaan van de Cocktail hebben, gaan we terug naar 1817 in de Verenigde Staten.

Accijnzen werden verlaagd en bars schoten uit de grond. Door de vele concurrentie zijn bars zich gaan onderscheiden met klassiekers als; Old Fashioned, Mojito, Manhattan en Gin Fizz. ? De specialisatie in cocktails ontstond en andere klassiekers werden ontworpen. Hieronder de iets bekendere Sex on the Beach, Cosmopolitain, Daquiri, Mai Tai en nog veel meer.? ?

Het probleem ontstond!

In de jaren 20 was er in heel Amerika een drooglegging. Deze drooglegging betekende verbod op verkoop en gebruik van alcoholische dranken. Maar zoals wij mensen zijn.. “Als je ons iets verbied, dan doen we het wel stiekem.”

Ook in de jaren 20 bedachten ze een oplossing tegen de drooglegging. Er ontstonden geheime bars, ook wel? “Speakeasy”genoemd. De bars bevonden zich op de vreemdste plaatsen. Enkele wisten van het bestaan af. Ingangen werden gemaskeerd met bijvoorbeeld telefooncellen of winkels. Deze bars werden bevoorraad door geheime en illegale circuitjes en dranksmokkelaars.

Bartenders moesten hun creativiteit en smaak pupillen aan het werk zetten. Ze moesten drank schenken en tegelijkertijd proberen de alcohol smaakt te camoufleren.

Na ongeveer 10 jaar kwam er eindelijk een eind aan de verdoemde drooglegging. Legale bars opende weer hun deuren. Helaas was de kennis en kunde over cocktails alleen nog maar een vage geschiedenis, dit komt mede door de drank die de afgelopen jaren verloren is gegaan.

Pas in de jaren 70 en 80 werden de cocktails weer populair. Bartenders bundelde hun kennis en kunde en oude archieven werden gebruikt om de originele cocktail weer te creëren. De cocktails werden tot op heden een van de bekendste drankjes in onze maatschappij!???

Zo hebben we ook heerlijke Coffee Cocktails, heerlijke cocktails voor bij de koffie en spectaculaire shots! 

Een “echte” cocktail.

Maar wanneer mogen we een cocktail, een Cocktail noemen? Een cocktail wordt officieel gemaakt met vers fruit, verse sappen en afgemeten centiliters alcohol. Smaakversterkers of verbeteraars zijn natuurlijke bitters en het drankje ziet

er veelal tropisch uit. Ja, zeg eerlijk… Als je een cocktail drinkt lig je het liefst op het strand toch? Cocktails hebben vaak mooie en felle kleuren, worden in feestelijk glaswerk geserveerd en het drankje wordt vaak met fruit gegarneerd.

Je mag een drankje al een cocktail noemen zodra er twee drankjes gemixt worden. Denk bijvoorbeeld aan een Bacardi Cola.

Maarja, ik noem dit persoonlijk eerder een mix drankje. Om de opbouw van een goede cocktail te garanderen hebben we de welbekende vijf “spirits” nodig. Ook wel the Godfathers of alcoholic beverages: Wodka, Gin, Rum, Whiskey en Tequila.
Een cocktail bevat minstens een van de bovengenoemde spirits. Tevens zijn bitters, siropen, likeuren en kruiden niet weg te denken uit de cocktail wereld.

Bereiding van Cocktails

Cocktails kunnen op meerdere manieren bereid worden.

We kunnen een cocktail shaken, stirren, blenden en builden. James Bond 007 wilt hem graag “Shaken not stirred”.

Shaken
Bij de cocktails die we shaken worden de ingrediënten over ijsblokjes heen geschud. Het mengsel wordt ijskoud.Een shaker bestaat uit drie componenten:  een dop, beker en een afsluitring. De cocktails die bestaan uit vruchtensappen, eieren of room moeten altijd geshaked worden. De shaker wordt altijd voor ongeveer 2/3 gevuld met ijs.

Stirren
Letterlijke vertaling ‘roeren’. Deze techniek wordt gebruikt bij cocktails met heldere ingrediënten. De ingrediënten worden over ijsblokjes geroerd. Hiervoor gebruiken we een barspoon en mengglas.

Blenden
Oftewel het gebruik maken van een blender. Wanneer een cocktail vers fruit bevat is het handig om een blender te gebruiken. Als we een ‘frozen’ cocktail gaan maken gebruiken we ijsblokjes tijdens het blenden anders niet.

Builden
Builden is eigenlijk de oudste manier om een cocktail te bereiden. De ingrediënten worden direct in het glas geschonken. ‘Builden’ omschrijft eigenlijk het opstapelen van de ingrediënten.

Om de ingrediënten in te schenken gebruiken we een Jigger, ook wel maatbeker genoemd. De maatbeker helpt bij het afmeten van de bepaalde hoeveelheid drank. Een jigger heeft twee kanten die een verschillende afmeting hebben. Een grappig weetje: De grote kant wordt “jigger”genoemd en de kleine kant “pony”. ? Hahaha, grappig hè!

Coffee Cocktails recepten

Zo, nu weten jullie enigszins hoe een cocktail is gemaakt en welke begrippen de cocktailwereld hanteert. Nu is het tijd om jullie een paar heerlijke Coffee cocktails, shots en cocktails die heerlijk zijn bij de koffie te presenteren. Ik ga beginnen met degene die ik echt heerlijk vind! 

De Espresso Martini

coffee cocktail

 • 35 ml Wodka (wodka naar eigen voorkeur)
 • 15 ml Koffie likeur (De Kuyper Crème de Café)
 • 10 ml suiker siroop (Monin suikersiroop)
 • 40 ml Douwe Egberts • Espresso Krachtig voor Nespresso®
 • Zout

Oké, aan de slag! Deze cocktail gaan we shaken! Voeg alle ingrediënten, met gebruik van een jigger, toe in de shaker. Voeg tot ongeveer 2/3 ijsblokjes toe. Sluit de shaker goed! Plaats de shaker in een open handpalm. Klem tussen je duim en pink. Druk je wijsvinger op de dop van de shaker. En shaken maar. Shake it baby! Garneer met drie chocolade koffieboontjes.  Laat het smaken!!

Brazilian tasty

 • 50ml Rum (Naar eigen voorkeur)
 • 35ml Room
 • 40 ml Douwe Egberts • Espresso Krachtig voor Nespresso®
 • 10 ml. Monin Vanilla siroop
 • 2 tl. Vanille suiker
 • Slagroom ?

Deze heerlijke koffie maken we met behulp van een blender. Voeg alle ingrediënten (behalve de slagroom) samen in een blender. Voeg hier 3 ijsklontjes aan toe. Mix tot de ijsklontjes geheel in het mengsel opgelost zijn. Serveer in een leuk en feestelijk glas naar keuze! Ik voeg er nog altijd een toefje slagroom aan toe (Sorry! Guilty pleasure ). LET OP… De Braziliaanse dames hebben niet voor niks van die prachtige rondingen  ? ?

Monkey Madness ?

 • 30 ml Frangelico
 • 20 ml Kahlua
 • 10 ml Baileys
 • 30 ml Melk
 • 30 ml Room

De Monkey Madness bevat geen koffie, maar is zeker geschikt voor bij de koffie of als dessert. De cocktail word geshaked en moet goed koud worden! De Monkey Madness kun je garneren zoals je wilt. Mijn persoonlijke favoriet: Maltesers ?, gebruik er drie (ze blijven drijven ?)

43 Special Coffee

 • 50ml Licor 43
 • Slagroom (ongeklopt)
 • 1 kop Douwe Egberts • Lungo Intense voor Nespresso®
 • 1 tl. Cacao  poeder
 • 1 tl. Kaneel poeder

Deze koffie is na bereiding warm. De cocktail is iets lastiger  te maken. Verwarm de Licor 43 op. Dit kun je gewoon in een pannetje doen. Zoek een leuk glas uit! Voeg de warme likeur toe, gevolgd door de koffie. Doe de slagroom en de kaneel/ cacaopoeder in een kommetje. Roer dit tot een een dikkere slagroom. De heerlijke koffie kun je garneren met de speciale slagroom. Ik vind deze koffie het lekkerst na het eten.

The Famous B52

 • Kahlua
 • Baileys
 • Cointreau

Dit is geen cocktail maar een heerlijke shot voor bij de koffie. Het drankje voorbereiden vergt geduld en gaat gepaard met oefening. De shot bestaat namelijk uit drie lagen. Deze drie lagen moeten we zelf creëren. Gebruik als glas een shot. Ieder ingrediënt heeft dezelfde hoeveelheid in het glas. Vul de bodem van de shot met Kahlua. Dit is het makkelijke gedeelte.

Nu stap 2. Dit is iets moeilijker. We moeten namelijk de tweede laag creëren. Mijn tip: Gebruik een theelepeltje. Schenk via het lepeltje de Baileys rustig in. Heb je twee lagen gecreëerd? Wauw.. Goed bezig!

Stap 3:De derde laag! De cointreau wordt het het zelfde ingeschonken als de Baileys. Niet getreurd als het niet lukt. Ik heb de shot vijf keer moeten maken voordat het lukte. ?

Heb je drie lagen? TOP! Last but not least: Het special effect. Je kunt ervoor kiezen de shot aan te steken, wanneer je deze serveert! Maak gebruik van rietjes om de shot, terwijl die brandt, leeg te drinken! Proost!!

Ready to be your own bartender?