100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!
0

BLACK FRIDAY Gebruik ' FRIDAY30 ' voor 30% EXTRA korting!

100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!

BLACK FRIDAY Gebruik ' FRIDAY30 ' voor 30% EXTRA korting!

Door Martinus Koree , 15 september 2022

Latte Art

Een koffie met liefde. Verwennerij met kunst in een kopje koffie. Wie wilt dat nu niet? Een opkomende trend van Latte art. Mooie kunst in je welverdiende kop koffie. Deze trend is ook wel bekend onder de naam Latte Art. Het is een speciale techniek waarmee je de met de opgeklopte melk een mooi figuurtje schenkt in je koffie.

 Het ontstaan van Latte Art

Waar de fantastische techniek van Latte Art vandaan komt, weten we helaas niet zeker. Een ding is zeker. Het kan pas ontstaan zijn nadat de koffiemachines de mogelijkheid hadden om van melk een zogehete microfoam  (gestoomde melk) te maken. Men zegt dat het David Schomer van Espresso Vivace was die in begin jaren 80 een van de eerste kunstenaars van de koffie was. De afgelopen 5 jaar is de Latte Art weer trending en zijn de baristas niet meer weg te denken.

De figuren

De baristas laten hun creatief z’n gang gaan. Tegenwoordig zijn er dan ook veel verschillende figuren die in de Latte Art gebruiktworden. Een paar bekende figuren zijn de pauw, de rosetta, de appel en een mooi hartje.

Jij, ook?

Al een beetje nieuwsgierig? Lijkt het jou nou leuk om ook eens een mooie cappuccino te creëren. Dit kan! Ik zal je een stappenplan geven die je gaat helpen om zelf een echte Baristas te worden!!

Wat hebben we nodig?

  • Een kop voor een cappuccino, let erop dat de bodem rond is.
  • Een heerlijke espresso. Mijn advies ?? L’OR Espresso* Ristretto 
  • Volle Melk
  • Een Melkkannetje RVS
  • Koffiezetapparaat met stoompijpje

Aan de slag!

Stap 1: De espresso 

We starten met het zetten van een goede espresso. Zorg voor een mooie crème laag op de koffie, dit zorgen voor een goede bodem. De espresso die ik hierboven genoemd heb, is optioneel. Neem dus gerust een kijkje in ons gehele assortiment. ☕️

Stap 2: De melk

De makkelijkste melk om op te schuimen is volle (houdbare) melk die goed gekoeld is. De volle melk zorgt door het vet dat de opgeklopte melk en goede structuur krijgt om figuren mee te maken. Zorg ervoor dat de temperatuur van de melk 1 tot 2 graden is. Neem het melkkannetje. “Het ene melkkannetje voor melk op te schuimen is het andere niet.” Een goed melkkannetje is van RVS en heeft een volume van 0,35- 0,5 liter.

Stap 3: Opkloppen

Het stoompijpje helpt ons bij het opkloppen van de melk. Pak het kannetje met melk en breng de stoompijp naar de bodem van het kannetje. Zet voorzichtig het stoompijpje aan. De kunst is dat de melk rustig gaat draaien. Haal het kannetje voorzichtig naar beneden, totdat het bijna boven de melk uitkomt. Voorkom lucht bubbels in de melk. De melk moet een 

draaiende beweging maken en stijgt langzaam. Om de melk op een goede temperatuur te krijgen, laten we de pijp nog enkele seconde naar de bodem zakken.

Stap 4: Latte Art

Als de melk opgeklopt en op een goede temperatuur is, komen we aan bij het laatste punt. Laat de barista in je vrij!. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat de Rosetta het makkelijkst is om te maken. Neem de kop espresso bij het oortje vast en kantel lichtjes.

Schenk ongeveer 2 centimeter melk in de kop totdat je de melk door de espresso naar boven ziet komen.

Het vervolg zit hem in de pols! Breng het kannetje dicht naar de kop en maak losse bewegingen naar weerszijde van de kop. Er ontstaat een figuurtje. Als de kop bijna vol is trek je een rechte streep door het figuurtje.

Gelukt?

Is de Rosetta gelukt? Wauw! Goed bezig! Het is heel knap als het figuurtje de eerste gelukt is. Ik heb namelijk 1000 cappuccino’s nodig gehad, voordat er ook maar iets van een herkenbaar figuurtje verscheen. ??. Het is voor mij een soort van hobby geworden. Ik probeer bij elke cappuccino weer een nieuw figuurtje.

Tip! Check Youtube. De filmpjes geven goede voorbeelden en leggen je rustig uit hoe je het beste je melk in de cappuccino moet schenken.

Laat ons weten of het gelukt is!! Voel je vrij om je kunstwerk met ons te delen op onze Facebook pagina!