100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!
0
100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!

Door Martinus, 27 september 2022

Nationale koffiedag, de wetenschap van koffie.

De wetenschap van koffie

Hoe de manier waarop je koffie zet verschil maakt

Als je veel koffie drinkt dan weet je het vast wel, de manier waarop je koffie zet maakt een groot verschil. De maling, temperatuur, methode en koffiebonen zijn op eindeloos veel manieren te combineren. 

Hoe kies je de juiste koffiebonen?

Hoe verser de bonen, hoe beter de smaak. Daarom is het super belangrijk om koffiebonen luchtdicht te bewaren, zodat de verse smaak zo lang mogelijk bewaard blijft. Ook zijn hele koffiebonen een mooie manier om de koffie langer vers te houden. Wanneer ze nog niet gemalen zijn, is er namelijk een kleiner oppervlak dat aan de lucht blootgesteld wordt en gaat het verouderingsproces een stuk langzamer.

Ook maakt natuurlijk de soort bonen een groot verschil. Omdat er maar twee soorten koffiebonen echt geschikt zijn om koffie van te maken (Arabica en Robusta) is de grootste diversiteit te vinden in de branding. De branding beïnvloedt namelijk de intensiteit van de smaak. Een lichte branding zorgt voor een milde koffie met fruitige ondertonen, waar een donkere branding zorgt voor een sterke koffie

De beste manier om de juiste koffiebonen te vinden is en blijft echter gewoon proeven. Zo kun je met een proefpakket meerdere soorten koffie uitproberen, om gaandeweg te leren wat jij nou echt lekker vindt in een kopje koffie. 

Het verschil van de maling

Wanneer je eenmaal verse bonen hebt gevonden die goed bij je passen is de volgende stap het bepalen van de maling. Voor espresso’s is een fijne maling ideaal, waar voor een filter vaak juist een grovere maling het beste is.Hoe fijner de maling hoe meer water er in contact komt met het oppervlak van de koffiebonen. Klinkt natuurlijk goed, maar hierin is het belangrijk om goed op te letten. Bij een fijne maling kan het namelijk gebeuren dat er koffiedik in je kopje terecht komt, en in sommige situaties versterkt het de bittere smaak. 

Welke zetmethodes kun je gebruiken?

Er zijn in de loop der jaren ongelooflijk veel zetmethodes voor koffie uitgevonden. Niet alleen kun je koffie zetten met poeder, er zijn zelfs hele wetenschappelijke opstellingen om hét perfecte kopje koffie te zetten. Daarom zetten we drie van de meest gangbare methodes voor heerlijke koffie op een rijtje. 

Koffiecups

Deze methode is misschien nog wel de makkelijkste en meest diverse methode van allemaal. Bijna iedereen heeft wel een machine staan van bijvoorbeeld Nespresso,Lavazza of Nescafé Dolce Gusto omdat het simpelweg geniale machines zijn. 

Omdat het proces geautomatiseerd is kun je zonder moeite variëren met allerlei soorten koffie. Zo kun je bijvoorbeeld met een proefpakket allerlei soorten koffie uitproberen om zo razendsnel de koffie te vinden die het beste bij jou past. Daarnaast kun je met deze methode het makkelijkste variëren. Koffiecups blijven namelijk vanwege de luchtdichte afsluiting lang goed, waardoor je voor jou en je gasten een brede keuze aan koffie kunt bewaren. Daarnaast kun je niet alleen variëren met allerlei soorten koffie, je kunt met de meeste koffiecupmachines zelfs chocolademelk of thee zetten. Bij ons kun je veel verschillende thee cups vinden voor verschillende machines. Denk aan thee cups voor Nespresso, maar ook thee cups voor Dolce Gusto.

 

Met één druk op de knop heb je een perfect gezet kopje koffie klaar staan. Je hoeft je niet druk te maken over de maling, filters, temperatuur of tijd, dat regelt de machine allemaal. Per optie weet hij precies hoe het klaargemaakt moet worden, en wordt de koffie razendsnel met waterdruk gezet. Daarnaast zijn de machines makkelijk schoon te maken en is de grote beurt met speciale reinigers zo gepiept.

Espressomachine

Wanneer je graag wat meer tijd en aandacht aan het zetten van je koffie besteedt en graag experimenteert met verschillende soorten koffiebonen, dan is een espressomachine ideaal. Deze machines maken door middel van hoge druk in rap tempo heerlijke koffie.

Omdat er bij espresso machines meer met de hand moet gebeuren is het belangrijk om het proces goed te leren. Voor deze machines gebruik je 7 tot 9 gram fijn gemalen koffie die door middel van een tamper stevig aangedrukt in het filterbakje komt. Deze bevestig je vervolgens aan de machine waarna de koffie er met heet water uit geëxtraheerd wordt. De eerste paar keer is het even uitproberen, maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.

Vanwege deze unieke manier van koffiezetten, heb je met een espressomachine een sterke, scherpe koffie zonder bittere nasmaak. Daardoor kun je hem niet alleen zwart drinken, maar ook perfect combineren met melk om bijvoorbeeld een cappuccino of latte macchiato te zetten. Wat het nog makkelijker maakt is het feit dat er bij de meeste espressomachines een stoompijpje aan zit waarmee je de melk supersnel warm kunt opschuimen.

Percolator

Het klassieke beeld van een koffiepot op het fornuis is één van de heerlijkste dingen aan percolators, naast de fantastische koffie natuurlijk. Het vinden van de juiste maling kan soms een paar pogingen kosten, maar wanneer je die eenmaal gevonden hebt is het een super makkelijke manier van koffiezetten, waar je een pittig kopje koffie aan overhoudt.

Voor het zetten van koffie met een percolator heb je water, medium gemalen koffie en een warmtebron nodig. Nadat je de onderste helft van de percolator hebt gevuld met water en de koffie in het filterbakje hebt gedaan kan de pot dichtgedraaid op het vuur. Door de hitte stijgt het water op, door de gemalen koffiebonen heen, waarna het als verse koffie in de bovenste helft van de percolator condenseert. Het hele proces kost grofweg 5 minuten, maar wanneer je in de tussentijd bijvoorbeeld melk opwarmt en opschuimt is de koffie klaar voor je het door hebt. 

Om de lekkerste koffie met een percolator te maken is het belangrijk om de juiste verhouding tussen koffie en water te vinden. Meestal is de verhouding 10 eetlepels (70 gram) gemalen koffie per liter water, wat betekent dat je voor de gemiddelde koffiemok ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel (8 tot 10 gram) nodig hebt. Je kunt hier echter mee variëren tot je de juiste hoeveelheid voor jouw smaak en soort koffiebonen hebt gevonden.