100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!
0
100% tevredenheidsgarantie!
Lekkerste Italiaanse koffie!
Gratis thuisbezorgd vanaf €49,-!

Door Martinus Koree , 15 september 2022

Nespresso® machine ontkalken

Om een lekkere bak koffie te zetten, is het nodig om af en toe je Nespresso® machine te ontkalken. De koffiemachines van Nespresso® zijn zo ontworpen, dat je met een paar snelle en eenvoudige stappen de machine ontkalkt.Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je Nespressomachine® is het nodig om een ontkalker te gebruiken. Het voordeel van koffiemachines, zoals die van Nespresso®, is dat je met een paar eenvoudige stappen een Nespresso® ontkalken kan. Zo zorg je er niet alleen voor dat je lekkere koffie altijd binnen handbereik is, maar ook dat je levensduur van je machine verlengd wordt!

Waarom een Nespresso® ontkalken?
Wanneer je een lekkere kop koffie wilt drinken, gebruik je vele hoeveelheden water. In dit water zit kalk en dit is de boosdoener? van vele problemen. Het voornaamste is dat kalk zich tegen de machine kan gaan afzetten. Hierdoor vormt er kalkaanslag en zal je Nespresso minder goed gaan functioneren.

Deze kalkaanslag kan voor vele verschillende problemen zorgen. Zo kan het verwarmingselement dichtslibben en kunnen leidingen en filters verstopt raken. Daarnaast zal je Nespressomachine® ook minder water kunnen verwarmen en meer energie gaan gebruiken. Het is dan ook echt belangrijk om je machine te ontkalken om deze problemen te voorkomen.

Zonder je Nespresso® te ontkalken kan zelfs je koffie minder lekker gaan smaken!Hoe vaak moet ik mijn Nespresso® ontkalken?
Het grootste probleem dat zal kunnen voorkomen is dat je machine kapot zal gaan en we willen natuurlijk niet zonder een bak koffie komen te zitten! Het is daarom noodzakelijk om je Nespresso® op tijd te ontkalken.

Het wordt aangeraden om minstens twee keer per jaar je machine te ontkalken. Het is bij Nespresso® ook mogelijk om je machine te registeren. Hierbij krijg je verschillende instructies, video’s, maar ook meldingen om je Nespresso® apparaat te ontkalken!

Bij veel gebruik raden wij echter aan, om zelf goed bij te houden om het apparaat te ontkalken. Op deze manier zal je Nespresso® apparaat je niet snel in de steek laten.

Grote verschillen bij een Nespresso® machine ontkalken
In Nederland verschilt de hoeveelheid kalk in het water per regio. Het is daarom aan te raden als er meer kalk in het water zit, om je Nespresso® vaker te ontkalken! Op de kaart is te zien hoe donkerder de kleur, hoe harder het water is. Wij raden dan ook aan om een ontkalker des te meer te gebruiken hoe harder het water in jouw regio is!?

Hard water nespresso ontkalken

Alhoewel hard water schadelijk is voor je apparaten, is het echter niet schadelijk voor je gezondheid. Mensen die altijd zacht water drinken, krijgen een minder grote hoeveelheid aan mineralen binnen. Dit kan vervolgens zorgen voor eerdere hart- en vaatziektes. Het is dus niet zo dat je lichaam dezelfde aanslag krijgt als een apparaat!?

Hard water bevat meer calcium en mineralen dan zacht water. Hard water is dus gezonder voor je lichaam, maar slechter voor je apparaat!

Maar hoe werkt een Nespresso® ontkalken?
Het ontkalken van een Nespresso® apparaat is zeer eenvoudig! Het duurt nog geen 20 minuten en is volgens dit zes-stappen plan zo gedaan! Bij aanschaf van je machine heb je waarschijnlijk een ontkalkingsset gekregen voor de eerste keer. Hierna kun je voordelig onze biologisch afbreekbare ontkalkingsmiddel aanschaffen!

Per Nespresso® machine kan het precieze ontkalkingsprogramma een beetje verschillen. Toch komt het bij de meeste machines op het volgende neer:

1. Leeg de machine

Zorg er als eerst voor dat de machine afgekoeld is. Haal vervolgens het oude water uit het waterreservoir, verwijder de lege cupjes en verwijder het druiprek.

2. Voeg de ontkalker toe

Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel en leng dit aan met ongeveer 500 ml water.

3. Opvangbakje

Plaats een opvangbak of kom onder je Nespresso® machine. Zo kan de vloeistof uit het apparaat worden opgevangen.

4. Zet het apparaat aan

Wacht tot het apparaat is opgewarmd en druk enkele seconden tegelijk op de lungo en de espresso knop. Hiermee start je het ontkalkingsprogramma. Beide knopjes blijven nu snel knipperen. Dit betekent dat het apparaat op het juiste programma staat. Druk nu op de lungo knop om het programma te starten.

6. Extra water toevoegen?

Zodra het apparaat leeg is, vul je het waterreservoir opnieuw met water en ontkalker. Vervolgens herhaal je de vorige Nespresso® ontkalken stappen. In totaal spoel je de machine twee keer met ontkalkingsmiddel plus water. Als je dit gedaan hebt, maak je het waterreservoir grondig schoon en vul je deze met schoon water. Vergeet ook niet om het opvangbakje goed schoon te maken. Spoel nogmaals de machine uit en dit keer zonder ontkalker.

6. Ontkalkingsprogramma afsluiten

Druk weer drie seconden tegelijk op beide knoppen om het ontkalkingsprogramma af te sluiten. Je bent nu klaar met je Nespresso® ontkalken!

Om te kunnen blijven genieten van onze heerlijke koffie smaken☕️ kan je ook onderstaande video bekijken. In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je machine het beste schoonmaakt!Koffiezetapparaat ontkalken?
Kan je geen Nespresso® ontkalken, omdat je simpelweg een ander koffiezetapparaat hebt? Geen nood! Onze ontkalker werkt namelijk ook voor andere koffiezetapparaten! Wij verkopen namelijk niet alleen Nespresso® cups, maar ook Dolce gusto® en Lavazza cups. Voor deze apparaten zullen wij ook toelichten hoe het werkt om een deze apparaten te ontkalken.

Lavazza A Modo Mio ontkalken
Voor de apparaten van Lavazza wordt aangeraden om het apparaat om de 3 of 4 maanden te ontkalken. Daarnaast is het aan te raden als je merkt als er minder water uit de machine stroomt. Het stappenplan voor het ontkalken is als volgt:

1. Controleer het apparaat

Zorg er als eerste voor dat zowel het reservoir leeg is, als dat de cupjes verwijderd zijn. Hierna kan je het reservoir vullen met ontkalkingsmiddel en vervolgens aanvullen met water.

2. Zet de machine aan

Na de machine aangezet te hebben, plaats je een kan of bak onder het heetwater/stoompijpje om het afvalwater op te vangen. Draai vervolgens de stoom/heetwater knop open.

3. Koffieschakelaar

Druk op de schakelaar voor ‘koffie’ en vul een beker. Bij de premium modellen kun je wachten totdat de koffie toetsen blijven branden om vervolgens een vrije koffiedosis te bepalen en een beker te vullen.

4. Zet de machine uit en herhaal

Zet de Lavazza uit en wacht 10 tot 15 minuten voordat je de handelingen 2 en 3 nogmaals uitvoert. Deze handelingen moet je herhalen totdat het reservoir weer leeg is.

5. Maak het reservoir schoon

Was het reservoir grondig en vul deze vervolgens met vers drinkwater. Deze kan je terugplaatsen samen met de kan onder het stoom/heetwaterpijpje. Draai hierna de stoom/heetwater knop open. Druk op de koffieknop totdat tweederde van het reservoir leeg is. Tot slot kan je de draaiknop weer dicht draaien.

6. Leeg het reservoir

Wanneer de machine weer volledig opgewarmd is, kan de stoomknop weer open en druk je op de koffie knop totdat het reservoir leeg is.

Dit zijn alle stappen voor een Lavazza A Modo Mio ontkalken. Hierna kun je weer genieten van onze heerlijke Lavazza A Modo Mio Cups!?

Barista Proeverij Nespresso

Dolce Gusto® ontkalken
Ook een Dolce Gusto® ontkalken is erg gemakkelijk! Voor het ontkalken van de Dolce Gusto® wordt aangeraden om dit om de drie maanden te doen. Zo behoudt je de smaak van onze lekkere koffie en thee! De stappen voor een Dolce Gusto® ontkalken:

1. Vul het reservoir

Vul het waterreservoir met 500 ml water en ontkalker en plaats het weer terug in de machine.

2. Plaats een opvangbak en zet de machine aan

Plaats een bak of kom dat minimaal een halve liter water op kan vangen in het opvangbak. Zorg er vervolgens voor dat je de aan/uit knop ongeveer 5 minuten ingedrukt houdt en wacht tot de knop groen knippert.

3. Zet de waterstand hoog☝️

Zorg ervoor dat je de waterstand op het hoogste niveau hebt staan en zorg vervolgens voor warm water.

4. Knop blijft knipperen

Nadat het water opgevangen is, zal de knop nog even blijven knipperen. Wanneer de knop blijft branden, is het apparaat klaar met ontkalken.

5. Reinig het reservoir en vul het met water

Nadat je waterreservoir weer schoon is, vul je het vervolgens opnieuw met schoon water. Dit keer moet je ervoor zorgen dat er ongeveer 1 liter water in het reservoir zit.

6. Plaats de bak terug en spoel het apparaat door

Zorg ervoor dat het apparaat nog steeds in de hoogste stand staat en druk als eerste de warm water knop in. Wacht enkele minuten en leeg vervolgens de bak of kom. Ten slotte druk je de koud water knop in.

Na het volgen van deze Dolce Gusto® ontkalken stappen is de machine weer schoongemaakt en kun je weer genieten van je heerlijke Dolce Gusto® cups! Bekijk je het proces liever stap voor stap? Bekijk dan eens deze video:Ontkalken met azijn
Op het web worden er vanuit alle hoeken verschillende tips gedeeld over een koffiezetapparaat ontkalken. Zo wordt er door vele mensen aangeraden om te ontkalken met azijn of citroenzuur. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat koffiezetapparaten grote verschillen kennen.

Een filter koffiezetapparaat ontkalken kan gemakkelijker met azijn of citroenzuur dan een Nespresso® ontkalken. Dit komt doordat azijn langer de tijd nodig heeft om kalk los te weken van bijvoorbeeld het verwarmingselement. In een filter koffiezetapparaat gaat dit dus gemakkelijker, omdat je de azijn in het apparaat kan laten staan.

Een Nespresso® ontkalken werkt op een andere manier. Bij een Nespressomachine® ontkalken loopt de vloeistof snel door het apparaat heen. Azijn heeft dus niet lang genoeg de tijd om al de kalk te verwijderen bij een ontkalkprogramma van Nespresso®. Een ontkalker bevat andere bestanddelen die wel snel genoeg de kalk verwijderen en deze worden dan ook aangeraden om te gebruiken om een Nespresso® te ontkalken.

Een andere bijwerking van ontkalken met azijn is dat het een hele nare nasmaak kan opleveren. Wanneer het apparaat niet goed doorgespoeld is, zal je de azijn smaak in je volgende kop koffie aan treffen.?Om dit te voorkomen is het verstandiger om een goede ontkalker te gebruiken.

Verliezen van garantie
Wanneer een Nespresso® machine kapot gaat, kunnen sommige redenen ervoor zorgen dat je geen garantie meer hebt. Wanneer de leidingen verstopt zitten door een te grote hoeveelheid kalk, wordt dit gezien als slecht onderhoud. De fabrikant kan dan besluiten om geen garantie te verstrekken en dat maakt een Nespresso® ontkalken dus noodzakelijk!

Een andere reden dat er geen garantie wordt verstrekt, is wanneer er onjuiste ontkalkingsmiddelen zijn gebruikt in je Nespresso® machine. Hierbij gaat het erom dat er geen agressieve middelen gebruikt mogen worden om een Nespressomachine® te ontkalken. De keuze voor een goede ontkalker? is dus erg belangrijk.

Waarom kiezen voor onze ontkalker?
Onze BioDecalc ontkalker is het perfecte product om een Nespresso® te ontkalken. ontkalkenDe voordelen van onze ontkalker zijn:

Het verlengt de levensduur van de Nespresso®
Het bevat alleen maar plantaardige bestanddelen
Het is biologisch afbreekbaar
Het optimaliseert de smaak van je favoriete koffie of thee
Het werkt snel en eenvoudig!